Service95 Logo
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 
Issue #003 Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 

All products featured are independently chosen by the Service95 team. When you purchase something through our shopping links, we may earn an affiliate commission.

Polaroid image of poet and activist Yelda Ali Emily Hlaváč Green

Duhet ta njihni: aktivisten për të drejtat e grave, artisten dhe poeten Yeldā Ali 

Unë dhe Yeldā Ali organizuam një takim përmes Zoom-it në fillim të dhjetorit 2021, deri në momentin që ajo më dërgoi një email të shpejtë – “Jam sëmurë (jo nga Covid)” – dhe e organizuam sërish takimin. Fatkeqësisht, doli që ajo kishte Covid dhe duhet ta organizonim sërish takimin. Dhe sërish. Në kohën kur më në fund u takuam, mezi prisja të dija se si ishte, por, pavarësisht nga zëri i saj i ashpër që tregonte se kishte kaluar “Omicron”, artistja dhe aktivistja kanadeze afgane që jeton në Nju-Jork m’i hoqi lehtë shqetësimet e mia. Fokusi i saj kryesor? Jo shëndeti i saj, por ndërgjegjësimi për arsyet nga rrjedh pasioni i saj.  Dhe nuk është për t’u habitur që ajo do të dalë direkt në temë – kjo grua është e zënë me punë. Ajo është edhe një dijetare. Si DJ, ajo ka performuar me persona të ngjashëm me Alex Rodriguez dhe BeyGOOD. “Nuk kam thënë asnjëherë ‘Jam DJ,'” – shpjegon ajo. “Është vetëm një gjë që bëj”. Por është puna e saj për çështjet sociale dhe politike që përfaqëson vërtet atë për të cilën i rreh zemra. Si një anëtare e diasporës afgane, (nëna e saj u largua nga Afganistani ndërsa ishte shtatzënë me Aliun), ajo e kalon kohën e saj duke ngritur probleme rreth komunitetit dhe duke ngritur zërat e margjinalizuar të afganëve brenda dhe jashtë vendit. Ky fokus në zërat e padëgjuar është një aspekt që përshkon punën e saj. Frymëzimi për përmbledhjen e saj debutuese të poezive të vitit 2020, Outlet, e cila hedh një vështrim të shumanshëm ndaj shëndetit mendor, lindi nga një dëshirë për të “kontribuuar me perspektiva dhe realitete nga persona që zakonisht nuk e marrin mikrofonin”. E gjithë kjo, plus “problemin” e vogël të menaxhimit të platformës globale për gratë Camel Assembly – një grup krijuesish të ndryshëm që mblidhen së bashku për të ndarë ide, për të organizuar ngjarje dhe për t’u angazhuar në aktivizëm.   Në vitin 2017, dy vite pasi ajo themeloi Camel Assembly bashkë me Keisha Hannam, Ali doli me moton #MarchingDaily në përgjigje të Marshimit Ndërkombëtar të Grave të atij viti. Motivimi i saj? “[Shumica e grave] nuk thonë: “Dua të djeg sytjenat e mia dhe të marshoj një herë në vit”, – shprehet ajo. “Ndryshimi i vërtetë po ndodh përmes detyrave shumë të vështira që ne po bëjmë çdo ditë”. Në fund të vitit 2021, ajo e transformoi organizatën në një organizatë jofitimprurëse të regjistruar dhe tani dëshiron ta përqendrojë fokusin e saj në sigurinë e grave, sepse “gratë nuk do të jenë në gjendje të bëjnë asgjë nëse në thelb nuk ndihen të sigurta”. Si fëmijë, kur e pyesnin se çfarë donte të bëhej kur të rritej, Ali e dinte se donte “të ndante histori dhe të luftonte për liri”. Padyshim, ajo e ka përmbushur këtë profeci.   Për të mbështetur sa më mirë komunitetet afgane, Ali rekomandon të bëhet një aleat i “refugjatëve në lagjen tuaj”, duke përdorur gjithashtu këto organizata:  
  1. Panah Charity Me seli në SHBA, kjo organizatë bamirëse mbështet njerëzit e privuar nga të drejtat në Afganistan. 
  2. Women For Afghan Women Punon për të mbështetur gratë dhe vajzat vulnerabël afgane në Afganistan dhe Nju-Jork. 
  3. Bayat Foundation Ofron burime dhe mbështetje për gratë dhe fëmijët afganë në rrezik.  
  4. Afghan American Foundation Ngre zërin e diasporës afgane në Amerikë.  
  5. Aseel Një organizatë globale humanitare që i ndihmon njerëzit të dhurojnë drejtpërdrejt ndihma urgjente dhe pako për komunitete specifike në Afganistan. 
Seun Matiluko është një shkrimtare dhe studiuese britanike në fushën e drejtësisë, racave dhe politikës. Ajo ka shkruar artikuj për botime të ndryshme, duke përfshirë “gal-dem”, “The Independent” dhe “Glamour” dhe aktualisht është anëtare e “Frank Knox Memorial” në Shkollën Juridike të Harvardit, Masaçusets

Read More

Subscribe